In het schilderachtige landschap van de Ahr vallei, een van de kleinste maar meest prestigieuze wijnregio's van Duitsland, ligt Weingut Adeneuer. De Ahr, bekend om zijn steile wijngaarden en de slingerende rivier die door het gebied stroomt, heeft een bijzondere reputatie voor de productie van uitstekende rode wijnen. Ondanks de noordelijke ligging wordt pinot noir in de Ahr goed rijp. Dit komt doordat de wind dankzij de steile hellingen niet in de vallei komt waardoor de warme lucht blijft hangen.
Weingut Adeneuer, gelegen in Ahrweiler, is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw hoewel de moderne wijnmakerij zoals we die vandaag kennen, pas in de jaren 80 werd opgericht door de broers Marc en Frank Adeneuer. De broers hebben het familiebedrijf naar nieuwe hoogte gebracht, met een onwankelbare focus op kwaliteit en het unieke terroir van de Ahr vallei. Een van de recentere ontwikkelingen die zij hebben doorgevoerd is het nieuwe eikenhout gebruiken voor de gutswein in plaats van de GG. In de gutswein wordt het geblend met de rest van de wijn waardoor het hout minder opvalt. De GG blijft zo (nog meer) op het fruit gefocust.
De wijngaarden van Weingut Adeneuer liggen op enkele van de beste locaties in de regio, zoals de beroemde Rosenthal en Gärkammer. Deze percelen profiteren van een optimale zonligging en de beschutting van de omliggende heuvels, wat zorgt voor een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven. De bodems van de Ahr, bestaande uit leisteen, grauwacke en basalt, zijn ideaal voor Spätburgunder. Deze mineralenrijke bodems houden warmte vast en zorgen voor een uitstekende drainage, waardoor de druiven geconcentreerde en complexe smaken ontwikkelen.
Adeneuer werkt met verschillende klonen van pinot noir. Zijn meest unieke is die op de Gärkammer wijngaard. Dit is een oude Franse kloon genaamd de Kastenholz.
De Spätburgunder wijnen van Adeneuer vallen op door hun verfijnde aroma's van rood fruit zoals kersen en aardbeien, gecombineerd met aardse tonen en een vleugje kruiden. De rijping in (gebruikt) eikenhouten vaten voegt extra complexiteit toe, met subtiele hints van vanille en specerijen die de wijnen een rijke en volle smaak geven.
Met hun diepe wortels in de traditie en hun blik op de toekomst, blijven Marc en Frank Adeneuer het weingut voortzetten. Inmiddels is de zoon van Frank, Tim, bezig met het domein overnemen en de wijnen verder te perfectioneren. De wijnen van Adeneuer vangen de essentie van de Ahr en maakt weingut Adeneuer een schoolvoorbeeld van wat deze bijzondere wijnregio te bieden heeft.