In de schilderachtige Rheingau vallei, waar de wijngaarden steil langs de Rijn oprijzen ligt Weingut Georg Breuer. Een van de grondleggers van de VDP Rheingau maar daar uit eigen beweging weer uitgestapt om niet gebonden te zijn aan regels.
Weingut Georg Breuer is misschien wel het meest beroemd doordat het label van de wijn van de Berg Schlossberg sinds 1980 gemaakt wordt door afwisselende kunstenaars.
De afzonderlijke locaties Berg Roseneck, Berg Rottland, Berg Kaisersteinfels en Berg Schlossberg vormen samen de beroemde Rüdesheim Berg.
De wijnen van Berg Roseneck zijn sterk bodemgericht en hebben een lange levensduur. De wijnen van Berg Rottland misschien wel de meest subtiele van de Rüdesheim Berg. Hier werden de eerste wijngaarden geplant in het jaar 1074.
Het staat buiten kijf dat Berg Schlossberg de beste wijngaardlocatie van Rüdesheim is. De leisteenachtige en kwartsrijke bodems produceren een droge wijn vol verfijning met een bouquet van diverse aroma's, met name gekenmerkt door delicate tonen van rijpe perzik en noten.
De locatie Nonnenberg behoort exclusief toe tot Georg Breuer (monopole). De zuidelijk gelegen locatie bestaat voornamelijk uit diepe fylietbodems met afzettingen van grind. De wijnen van Nonnenberg zijn krachtig met delicate, deels exotische smaaknuances.
De wijngaardlocatie Pfaffenwies is een steile locatie (met hellingen tot 45 procent) en ligt op een hoogte van 90 tot 160 meter boven de zeespiegel. De bodem hier is een combinatie van stenige Hunsrück-leisteen en Taunus-kwartsiet, met löss in de lagere delen. Riesling uit dit gebied wordt gekenmerkt door grote elegantie, evenals uitgesproken zuurgraad en mineraliteit.
Veel wijnboeren gebruiken tegenwoordig ‘natuurlijke-gisten’. Nou bestaan er in zekere zin geen onnatuurlijke gisten maar wel gecultiveerde gisten die dus wat uit de gratie raken. Theresa Breuer wil daar niks van weten en kiest de gisten zorgvuldig uit om precies te weten wat er gebeurt in de wijn. Duitse precisie.