Franken, de bakermat van de silvanerdruif. In het epicentrum van dit gebied ligt het dorpje Escherndorf waar Weingut Horst Sauer gevestigd is. Deze regio, beroemd om zijn Trias-terroir en uitstekende klimaat, vormt een ideale basis voor het produceren van hoogwaardige wijnen. Naast silvaner wordt er ook veel met riesling gewerkt en de laatste jaren is de spätburgunder ook zeer goed te noemen.
De familie Sauer verbouwt al generaties lang op de pure kalksteen die werd uitgesleten door de rivier de Main. Voor de gutswein en ortswein gebruikt Sandra Sauer gecultiveerde gisten om ervoor te zorgen dat de wijnen vroeg op dronk zijn en uitmunten in fruit-gedreven aroma’s. Wel worden diverse gecultiveerde gisten door elkaar gemixt voor een hogere complexiteit. Vanaf Erste Lage niveau is alles spontaan vergist. Dit zijn dan ook wijnen die in de prille jeugd iets meer gesloten zijn. Maar, ook het Erste Lage niveau, heeft een rijpingspotentieel van wel twintig jaar. Prijs-kwaliteit zeer interessant ook om wat langer weg te leggen.
Met de nieuwe ruimte die Sandra in haar kelder aan het bouwen is komt er meer plaats voor eikenhout. Toch zal het roestvrijstaal voorlopig het belangrijkste zijn voor deze wijnen uit Franken.
Behalve droog maakt Sandra Sauer ook een hele lijn aan (edel-)zoete wijnen van zowel riesling als silvaner. De Eiswein uit 2021 is de beste die ze ooit heeft gemaakt.
Als je nieuw bent met de wijnen van Weingut Horst Sauer, zou hun Silvaner Escherndorf een uitstekende introductie zijn. Dit biedt een representatieve ervaring van de kwaliteit en stijl van hun assortiment en laat de verfijnde en expressieve aard van hun wijnen zien.